25. apr. 2013

Opbevaring af mad

Brød
Hvede- og grovbrød opbevares bedst ved stuetemperatur eller i fryser. Ved stuetemperatur holder brødet sig bedst i en lukket plasticpose eller en brødkasse, sådan at det ikke tørrer ud.
Brød bliver lynhurtigt kedeligt, men hvis man opbevare brødet i en plasticpose med en rå, skrællet kartoffel holder brødet sig bedre. Kartoflen tilsætter den nødvendige fugtighed, som får brødet til at holde sig frisk længere.

Frugt og grønt
Agurk: Grøntsagskuffe med 8 grader.

Æbler, blommer, ferskner og pærer: Bør holdes adskilt fra andre frugter. De udskiller ethylen, som sætter skub i modningsprocesserne ved de øvrige frugter.

Eksotiske grøntsager: 'Frugter og grøntsager, som er dyrket under varmere himmelstrøg, skal opbevares ved varmere temperaturer'. Så som aubergine, ananas, avokado, banan, oliven, kartofler, bønner, paprika, melon, honningmelon, græskar osv.

Grøntsager med stilk: Bladselleri, forårsløg, porre osv. opbevares bedst i en vase med vand i. Vandet får grøntsagerne til at bevare fugtigheden og resultatet er, at både saft og kraft bevares, indtil de skal bruges.

Bær: Køb dem lige inde de skal bruges, bær smager bare bedst når de er nyplukket.

Citrusfrugter: Appelsiner, mandariner og clementiner opbevares bedst ved 2-5° C. Citroner* og grapefrugter foretrækker opbevaring ved 10-15° C. Lime står i midten mellem de to, nemlig ved 8-10° C. Nu er det jo ikke lige alle som har et fancy køleskab med skuffer med forskellige temperaturer, så husk blot denne tommelfingerregel: De søde i familien inviterer vi inden for (i køleskabet), de sure lade vi stå uden for døren på køkkenbordet. 
* Hele citroner holder sig længere, hvis man pakker dem ind i stanniol og lægger dem i køleskabet. Hvis citronen er halv opbevares den bedst i glas, porcelæn eller plastskåle dækket til med plastfilm, dette gælder desuden også syltede agurker, halve tomater og syltede rødbeder - det det hele taget sure "åbne" madvarer. 

Løg: Uskrællede løg holder sig bedst ved stuetemperatur. Men hvis du har et halvt løg i overskud, opbevares det bedst i en bøtte i køleskabet. Desuden holder det halve løg sig bedre, hvis de er smurt ind i smør. 

Tomater: Hvis man vil have grønne tomater til røde, kan man sætte modningsprocessen igang ved at ligge dem i en pose med huller. Posen, fordi tomater afgiver en luftart, ethyler, som fremskynder modningsprocessen og posen holder på gassen. Hullerne, fordi de giver cirkulation, sådan at ethylenen virker bedre. I stedet for dette kan man også placere tomaterne ved siden af æbler, blommer, ferskner eller pærer, som også afgiver gasarten ethylen. 

Bananer: Hvis dine bananer er grønne, og du står og skal bruge dem dagen efter, kan du sætte gang i modningsprocessen ved at bruge alternativ emballering. Giv bananerne stød. Enten ved at rulle dem ind i et fugtigt viskestykke, eller putte dem i en stor plasticpose og banke posen let ned i bordpladen. 

Salat: Salat og andet bladgrønt holder sig bedst i en plasticpose eller en bøtte med låg i køleskabet. 

Tilbehør
Guacamole: For at undgå misfarvning af ens dip, kan man presse kernen fra avocadoen ned i skålen med guacamole, så kun toppen kan ses. Læg derefter husholdningsfilm over skålen, og dippen forbliver grøn. 

Bolcher: Ved et drys af sukker, og opbevaring i køleskabet undgår du at bolcherne klistre sammen til en stor klump. Sukkeret emballerer bolcherne, sådan de ikke klistrer sammen. Køleskabet fordi du derved mindsker risikoen for at bolcherne smelter sammen. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar