3. nov. 2012

Do it yourself: Kjole

Har syet mine to første kjoler, nogensinde. Og er faktisk blevet rigtig godt tilfreds, nok mest med den grønne. Men da jeg syede den drillede symaskinen ikke (som den gjorde lidt ved den sorte), og da jeg havde syet den sorte da jeg syede den der, var jeg lidt i træning og vidste nøjagtig hvad jeg skulle. Desuden er grøn jo også bare min yndlingsfarve! 

Jeg købte i fredags to stykker stof i Stof&Stil, en jersey sort og en jersey army grøn i størrelserne 1x1,5 meter. Ud af det kom der to skønne kjoler, så jeg har lavet en guide hvis du selv vil prøve:

1. Tag et stykke stof 1 m x 1,5 m. Alt efter hvor lang og bred du ønsker kjolen. Læg stoffet dobbelt med vrangsiden ud af, på det lange led (1,5 meter), og sæt knappenåle i langs begge sider minus 20 cm øverst i hver side - det bliver til ærmer senere. "Folden" skal være ved de 20 cm uden knappenåle (På mit billede er folden nederst).
1,5 meter er cirka den dobbelte længde på kjolen, og 1 meter er bredden. Min sorte kjole blev cirka 88 i bredden og 75 cm i længden. Jeg ville dog ikke have så mange "folder" (bredden) på den grønne kjole, derfor tog jeg 75 cm x 1,5 m, det gav mig en kjole med målene 73 cm x 75 cm. 


2. Sy ned langs begge kanter, dog ikke de 20 cm uden knappenåle. 
3. Hæft alle kanter sammen, bunden og ærmerne. Dette kan du også lade være med, men så kan du risikere kjolen begynder at trevle med tiden. 
4. Bred kjolen ud på gulvet eller et stort bord, markér på "folden" hvor du vil have din udskæring og tegn op. Klip din ønskede udskæring ud. Pas på hullet ikke bliver for stort! 
Jeg fandt midten af "folden" og tog omkring 10 cm på begge sider af midten og så havde jeg markeringen af min udskæring. På den grønne kjole klippede jeg cirka 2 cm i bredden og 20 cm i længden af min udskæring. 
5. Hæft udskæringen sammen, så den ikke trevler. 
6. Wupti, din kjole er færdig. Sæt evt. et elastikbånd eller læderbælte i taljen. :-)


Opdatering!
Jeg fik næsten ikke brugt mine to kjoler, fordi jeg synes de havde alt for meget rul. Og den grønne var simpelhent for "Barda"-agtig. Så bestemte mig for at sy dem lidt om. 


Jeg valgte simpelhent at sy dem om, og nu - ELSKER jeg mine kjoler! Har endda fået syet en i bordeaux også. :-) Jeg har syet dem lidt efter hvad jeg lige syntes passede, men de er omkring 50 centimeter for neden, og så er ærmerne 15 cm høje, og 17 cm bredde. Men mit bedste råd er at du bare prøver dig ad, og ser hvad du synes passer til dig. Jeg bruger normalt størrelse 34-36.